Tuesday, October 7, 2014

herbal remedies for fluOmalle kohdalleni flunssa iskee melko harvoin, ja ennen Oliviaa saatoin sairastaa vain yhden pienen flunssan vuodessa jos sitäkään. Nykyään nuori neiti kantaa kuitenkin päiväkodista silloin tällöin mukanaan flunssapöpön, joka sitten kiertää perheessä kaikilla (koira sentään on immuuni, heh). Itse selviän yleensä parin päivän röhimisellä, ja flunssaoireiden iskiessä luotan luontoäidin yrttiapteekkiin, hunajaan sekä tehokuuriin D- ja C-vitamiinia. D-vitamiinia syön melko runsaalla annostuksella muutenkin ympäri vuoden, ja flunssien määrässä näkyy kyllä selkeä ero mieheeni, joka ei oikeastaan ikinä muista vitskuja suuhunsa nappailla ja saa yleensä jokaikisen kiertävän flunssan.

Erilaisista yrteistä saa tehtyä mahtavia rohtoja lähes vaivaan kuin vaivaan, ja omasta kaapistani löytyykin hyllykaupalla kuivattuja yrttejä. Osan kasvatan ja kuivaan itse, ja loput tilaan esimerkiksi Savonlinnan Yrttipajalta. Omaan flunssajuomaani käytän siankärsämöä (mahtava yleisyrtti moneen vaivaan!), nokkosta, kehäkukkaa, kamomillaa sekä minttuja. Myös mustaherukanlehti on erittäin toimiva yrtti lenssun iskiessä, samoin iisoppi, inkivääri, mesiangervo ja moni muu. Kunnon keittiönoidan tavoin minulla on tietysti käsin kirjoitettu nahkakantinen kirja, jonne olen vuosien varrella kerännyt (muun muassa) tietoa eri yrteistä ja niiden vaikutuksista.

Jos yrttien parantavat vaikutukset kiinnostavat, suosittelen ehdottomasti tutustuman Sinikka Piipon kirjaan Kasvien salaiset voimat. Yrttien rohdoskäytön lisäksi kirjassa on mielenkiintoista perinnetietoa siitä, mihin yrttejä on entisaikoihin käytetty, ja mitä uskomuksia niihin liittyy.

Muistathan kuitenkin yrttien käyttöä aloittaessasi, että saatat olla joillekin yrteille allerginen. Kannattaa siis aloittaa varovasti, eikä mitään yrttivalmistetta kannata muutenkaan käyttää yhtäjaksoisesti kuukausien ajan. Raskaana olevien ja imettävien äitien kannattaa myös tarkistaa jostain luotettavasta lähteestä, mitkä yrtit ovat turvallisia käyttää.

Millä konsteilla sinä pidät flunssan loitolla, tai nujerrat jo alkaneen lenssun?

//When I got the flu, I rely on mother nature and her magical herbs. My favorite flu remedy is a herbal tea, which includes common yarrow, nettle, marigold, chamomile and mints. Also tons of vitamin D and C. What are your best tips for keeping the flu away, or curing one?

6 comments:

 1. Kaunis kirjanen sinulla ja käsin kirjoitetussa tekstissä on oma tunnelmansa! Lentsun yrittäessä täällä yleensä nautiskellaan lämpimiä ja usein mustaherukkaisia juomia. Itse usein lisään erilaisia sipuleita runsaasti silloin tuoreeltaan ruokiin ja pöpöt kiertävät kaukaa.... :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytyypä laittaa tuo sipuli omallekin listalle :)

   Delete
 2. Konjakkilasillinen on yksi keinoista, kerran tänä syksynä jo tehonnut :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytyypä kokeilla tätäkin, kiitos Nonna!

   Delete
 3. Sussa on kyllä sellaista suloista pientä noidan vikaa :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihii, suippohattu päähän ja noidankattila porisemaan :)

   Delete

Thanks for your time!