Thursday, May 21, 2015

wild herb class

Eilen vietin ihanan aurinkoisen alkuillan hortakurssilla Espoossa, jossa Raija ja Jouko Kivimetsä opastivat meitä kurssilaisia syötävien villikasvien saloihin. Suomen luonto tarjoaa ihan hurjasti ilmaista superfoodia - hyvä vaihtoehto ulkomailta kalliilla rahdatuille gojimarjoille sun muille. Yrtit ovat minulle tuttua kauraa, mutta tietyt luonnonkasvit ovat jääneet jonkin verran vieraiksi. Kurssilla bongailtiin monta vanhaa tuttua (mm. nokkosta, siankärsämöä, vuohenputkea ja voikukkaa), joille sain sen iän ikuisen yrttiteeni lisäksi monta muuta kivaa käyttövinkkiä. Tuo kolmannessa kuvassa näkyvä ketunleipä saattaa varmasti myös monelle olla vanha tuttu  - itse ainakin lapsena luonnossa liikkuessani napsin suuhuni näitä suolaisen sitruunaisia vaaleanvihreitä lehtiä. Uudempiin tuttavuuksiin kuuluivat litulaukka, joka maistuu aivan sipulilta, sekä peltokanankaali, joka on varsinainen c-vitamiinipommi. Ja tiesitkö muuten, että mustikan kukka on melkein herkullisempi kuin itse mustikka? Ja että nuori pihlajanlehden nuppu maistuu aivan marsipaanilta? Kotiin keräsin tietysti kassillisen villikasveja, joista heti ensimmäisenä valmistin itselleni pannullisen yrttiteetä.

Jos hortoilu kiinnostaa, kannattaa käydä tutustumassa Raijan ja Joukon nettisivuihin. Sieltä löytyy myös paljon reseptejä, joita aion itse ensi tilassa kokeilla!

Onko hortoilu sinulle tuttua?

//I spent yesterday evening at a wild herb class. 

12 comments:

 1. Vautsi, olipa siinä paljon uutta mulle :D Muistan, kun tehtiin aina nokkoslettuja. Miten sä oikein teet sen yrttiteen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä käytän teehen yleensä kaikkia mahdollisia yrttejä sekaisin, joko tuoreena tai kuivattuna - mitä sattuu kulloinkin kaapista löytymään. Laitan kattilaan kiehuvaan veteen muutamaksi minuutiksi hautumaan, yrttejä laitan pari kolme lusikallista jos kuivattua, tuoretta muutaman lehden. Oma lemppari on minttu, sen lisäksi käytän usein siankärsämöä, laventelia, mesiangervon kukkaa nyt ainakin. Kokeilemalla löytyy hyvin omat lemppariyhdistelmät!

   Delete
 2. Arvaa vaan, kuinka paljon harmittaa etten päässyt mukaan! Sovitaan pian se pöndeviikonloppu niin saat opettaa mulle kädestä pitäen kaikki kurssin antimet, ketunleipiä kävinkin jo metsästä keräilemässä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehdottomasti otetaan ihan omat privaattikurssit kesällä :)

   Delete
 3. Tämä on kyllä tosi mielenkiintoinen aihe! Eilen maisteltiin juuri ketunleipiä töissä lasten kanssa. Voi sitä ihmettelyn määrää kun opekin nappasi suuhunsa ketunleivän lehtiä suoraan mättäältä :D Pitääpä käydä kurkkimassa noita nettisivuja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Käy ihmeessä, siellä on tosiaan paljon kivoja reseptejä!

   Delete
 4. Aivan ihana kurssi, kaikkea kivaa sitä järkätäänkin :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo! Nykyään kyllä löytyy kurssia vaikka mihin :)

   Delete
 5. Oi miten kivan oloinen kurssi ja mielenkiintoinen aihe!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli kyllä hurjan mielenkiintoinen ja hyödyllinen kurssi!

   Delete
 6. Minä olen käynyt yhden lyhyen villiyrttikurssin. Sen verran tulee hortoilua harrastettua, että piharatamoa tulee joskus hierrettyä haavoihin tai rakkoihin. Jostain syystä kynnys ryhtyä on suuri. Pitäisi tämänkin asian kanssa edetä ja aloittaa pikkuhiljaa esimerkiksi heittämällä pari voikukanlehtä salaattiin.

  Kiinnostava aihe. =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Piharatamo onkin hyvä luonnollinen lisä kesäapteekkiin! Itsellänikin tuo ryhtyminen on aina turhan työläs prosessi :)

   Delete

Thanks for your time!