Monday, July 27, 2015

6 days in Kesälahti

Miniloma on vietetty ja arkeakin sen päälle jo vajaa viikko. Reissukohteena oli vanhempieni kesäasunto (äitini lapsuudenkoti) Itä-Suomessa Kesälahdella. Vaarivainaani on rakentanut talon jatkosodan jälkeen kun hän palasi rintamalta - ikää puutalolla on siis jo jonkun verran, ja se näkyy talon kunnossa. Taloa on vasta pari vuotta sitten alettu oikein toden teolla kunnostamaan, kun mummoni kuoltua vanhempani ostivat äidin sisaruksilta talon kokonaan itselleen. Itse olen vauvasta asti viettänyt kesäni tuolla, joten on ihanaa, että talo pysyy perheessä ja Oliviakin saa viettää kesiä itselleni niin tärkeässä paikassa.


Mansikkamaitoa kului lomalla varmasti litratolkulla, punaviiniä sentään vähän vähemmän :)
Pihalle oli kasvanut taas ihan hurjasti metsämansikoita, joita keräiltiin niittämisen alta talteen. Kookos ei mansikoista juuri perusta, mutta edelliset koirat söivät pihalta mansikat ennen kuin itse ehti edes maistaa. Mansikkamaidosta tulee aina lapsuus mieleen - jostain syystä juon sitä aina vain tuolla.


Äiti on tehnyt alapihasta ihanan satupuutarhan, jossa kukkii jos jonkin sorttista kasvia. Kukkien lisäksi pihalla on paljon yrttejä ja hyötykasveja, joista sai napattua salaatin ja ruokien sekaan maustetta.


Kaksi wanna-be-kasvitieteiljää kasvikirjan kanssa. Olivia oppi reissun aikana tunnistamaan luonnosta jo vaikka kuinka monta kasvia! Kumisaappaat ja verkkaripuku olivat vakiovarusteet ainakin aamuisin ja iltaisin, päivällä onneksi pärjäsi vähän kevyemmällä varustuksella.


Puutarhan vartijat.


Kesälahdelta Savonlinnaan ajaessa on ihan pakollinen pysähdyspaikka Punkaharjun harjualueella oleva Runebergin muistomerkki. Muistomerkillä otetaan aina valokuva, ja näitä kuvia löytyy ihan siitä asti, kun vanhempani ovat tavanneet. Kuvia löytyy vuosien varrelta siis aika monta :)

Yhtenä päivänä pääsimme myös vihdoin rantaelämän makuun! Läheisellä Mäntyrannan leirintäalueella on iso hiekkaranta, jossa on sopivan matala rantavesi Oliviankin leikkiä.


Tuo lohikäärme on vaan niin ihana, otin siitä varmaan 20 kuvaa eri suunnista :)


Savonlinnassa käytiin pariin otteeseen loman aikana, ja pikkuneiti piti tietysti viedä katsomaan myös Olavinlinnaa. Tosin läheinen iso leikkipuisto taisi kuitenkin viedä voiton hauskuudessa, linna ei tuota kuvassa olevaa valokuvausseinää lukuunottamatta tainnut niin hirveästi innostaa.

Viimeisenä iltana käytiin äidin kanssa vielä keräämässä talteen kasveja ja yrttejä talven varalle läheiseltä niityltä ja metsästä, sen jälkeen vielä lasillinen mansikkaviiniä ilta-auringossa.


Tämä vanha omenapuu ei enää tee omenoita (kukkii kyllä kauniisti), mutta se saa kuitenkin olla alapihan keskipisteenä. Se on istutettu kun äitini oli ihan pieni, joten puuvanhuksella on ikää jo melkein 60 vuotta!

Seuraava reissu tehdään sitten syksymmällä ruskan aikaan. Sytytetään takkaan tuli ja kuunnellaan sateen ropinaa.

4 comments:

 1. Vau, onpas hienon näköinen paikka!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Hekku! Se on kyllä oikein viihtyisä :)

   Delete
 2. Kaunis puutarha ja aivan ihania kuvia :)

  ReplyDelete

Thanks for your time!