Wednesday, November 11, 2015

REKO-lähiruokarengas


Meillä on täällä Lauttasaaressa aloittanut vihdoin REKO-lähiruokarengas. Ekan jakelun missasin yhdellä päivällä, mutta tähän eiliseen jakeluun tein ennakkotilaukseni hyvissä ajoin. Jos REKO on käsitteenä vieras, tässä lainaus Lauttasaaren REKON fb-ryhmästä:

Lähiruokarengas on tarkoitettu Ihmisille, jotka haluavat ostaa paikallista ruokaa suoraan tuottajalta. REKO-mallissa tuottaja ja kuluttaja tapaavat sovittuna ajankohtana ja kuluttaja saa ostaa ruokansa suoraan tuottajalta ilman välikäsiä.

REKO -piiri on hyvin vapaamuotoinen tapa hankkia ruokaa suoraan tuottajilta. Idea on yksinkertainen: perustetaan Facebook -ryhmä ja kootaan sinne tuottajat ja asiakkaat yhteen. Kerran viikossa tai kahdessa kokoonnutaan yhteen puoleksi tunniksi ja tuottajilta tilatut elintarvikkeet siirtyvät asiakkaiden kasseihin. Kaikki on hyvin simppeliä ja laillista ja asiakas on aina suoraan tekemisissä ruokansa kasvattajan kanssa tuotteen tilatessaan. Ryhmän ylläpitäjät, tai jakelupaikan haltijat eivät saa panoksestaan korvausta. Raha liikkuu ainoastaan tuottajan ja kuluttajan välillä suoraan, ilman välikäsiä. Lisäksi jälleenmyyjät on konseptissa laitettu pannaan. Mukaan pääsee siis vain jos itse oikeasti ruokaa kasvattaa, tai jalostaa.

Vaikka välillä tulee tungettua suuhun jos jonkinlaista roskaruokaa, liputan kuitenkin ehdottomasti puhtaan lähiruuan puolesta!

Tähän jakeluun tilasin hunajaa (piparminttu-, siitepöly- ja kanervasellaista), mustikkahilloa, ruisleipäsiä, täysjyväspelttileipää, chilillä maustettua sulatejuustoa sekä vapaan possun rimpsuluita. Tarjolla olisi ollut vielä vaikka sun mitä muutakin, mutta ensi kerralla sitten erilaiset eväät tilaukseen.

Jakelu tapahtui näppärästi lähikoulun pihalta, jonne kipaisin iltalenkin lomassa. Iltapalalla nautittiin tietysti näitä juuri ostettuja antimia - piparminttuhunajalla maustettua teetä, ruisleipäsiä chilijuustolla sekä kreikkalaista jugurttia kavervahunajan ja mustikkahillon kera. Ja oli muuten herkkua! Kökköiset iltahämärässä puhelimella räpsityt kuvat eivät todellakaan tee oikeutta :)

Täältä voit tarkistaa, josko sinunkin alueellasi toimisi jo REKO-lähiruokarengas. Itse voin lämpimästi suositella jo pelkästään tämän yhden kerran perusteella.

Onko REKO-malli sinulle tuttu, ja oletko ehkä jo itsekin tilannut sieltä tuotteita?


9 comments:

 1. Aloin heti googlaamaan että toimiikohan Turussa ja joo toimii, huippua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan loistavaa! Kerro sitten mitä päädyt tilaamaan :)
   Sinähän olit myös juuston ystävä - ainakin tuolla meidän Rekossa oli monia ihanan kuuloisia juustoja tarjolla.

   Delete
 2. Joo mä liityin kans viikko sit mut pirskule, se päivä on aina just se kun oon koulussa :/

  ReplyDelete
 3. Joo mä liityin kans viikko sit mut pirskule, se päivä on aina just se kun oon koulussa :/

  ReplyDelete
 4. Joo mä liityin kans viikko sit mut pirskule, se päivä on aina just se kun oon koulussa :/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä, mut kun määäkin tahtosin itte apajile ;)

   Delete
 5. REKOt ovat kyllä aivan mahtavia. Tuotteet ovat laadukkaita ja on mukavaa vaihtaa muutama sana viljelijänkin kanssa. Tuntuu hyvältä tietää, mistä ruoka tulee. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itsekin jäin juttusille erään hunajatoimitajan kanssa - hän kertoi, kuinka keräilee ja käsittelee erilaiset yritit, ja antoi monta kivaa vinkkiä mihin kaikkeen hunaja sopii ja mihin vaivoihin sitä kannattaa käyttää.

   Delete

Thanks for your time!